Innledning

Ja da er jeg i gang med det jeg håper å gjøre til en fast spalte denne sesongen, nemlig min egen spilleranalyse som kanskje noen få kjenner til. Det ble gjort noen få forøk i fjor og jeg synes jeg fikk en del positiv respons og det kom også fram enkelte spennende konklusjoner jeg før analysen hadde sett helt bort i fra.

Så kan vi ta litt grunnlegende hvordan denne analysen fungere. Jeg har tatt utgangspunkt i drillos eget der han han ofte gir poeng over negative og positive involveringer. Til slutt ender han opp med en verdi over hvor god en spiller har spilt eller lignende. Min har tatt dette ett lite steg videre og jeg deler ut tre forskjellige poeng, offensive, defensive og tabber og har forskjellige punkter under hvert av de som f.eks balltap(farlig) gode innlegg, vending av spill pasning til sjanse også videre. Summen av de offensive og defensive minus tabber delt på hvor mye tid spilleren har vært på banen gir da oss da en rating om hvor involvert en spiller har vært.

Sånn innledning før jeg viser resultatene så vil jeg bare kommentere litt rundt denne kampen, får vi jeg vil gjerne dele den opp i 3 deler. De første 25-30 var preget av mye personlige feil da spesielt i bakre firrer og Ogude/Berre, og over 60% av tabbene jeg har ført opp kom i denne perioden. fra 30-45 så og generelt i hele første omgang skapte vi utrolig lite fremover men man så langt færre tabber i andre omgang. I siste 45 så hadde vi ballen mye og vi produserte mye flere offensive poeng enn i første, men jeg vil komme tilbake litt til det senere.

VIF - Haugesund.jpg

Resultat

Mange har vel sagt i ettertid hvor dårlig Dawda har gjort det i forsvar, og jeg skal være ærlig at jeg satt med den samme følelsen, men utfra analysen ser vi at Dawda tar seg veldig godt ut. Vi vet jo uansett at han gjorde ett par dumme ting som han ble straffet hardt for, men ser man bort fra disse sutasjonene var han sammen med Muri den beste i den bakre fireren i denne kampen.

Når det gjelder dette med Muri vil jeg bare kommentere at de fleste av hans defensive involveringer kommer etter at han tar turen opp i midtbanen. Jeg tror han hadde 5 ball gjenvinninger i midtbaneleddet og det var stort sett her han fikk sine defensive poeng. Stopperne var veldig lite involvert i det defensive, noe som man kan anta er naturlig i og med at Haugesund bevist spilte ballen i bakrom og at det ble få ball gjenvinninger i det området. Der vi vant ballen desidert mest var sentralt midt i banen og på backene, Ogude, Doffen og Muri tokk godt for seg når de var på midtbanen.

Nordvik og Thomassen er blant de som klarte seg dårligst. For Nordvik sin del så tror jeg dette handler mye om at Haugesund ikke var interessert i å spille opp på spiss men kun i bakrom, så de ble sånn sett lite involvert. Det var også en del tabber på disse. Uansett så burde de opp flere hakk neste kamp for de var rett å slett ikke gode nok i denne kampen.

Når det gjelder backene så vil jeg også ta med at de faktisk involverte seg fremover i banen i dag, noe vi ikke har sett så mye til tidligere. Vi skapte vel en del farlige situasjoner med innlegg fra kant, dette er jo også en utvikling flere av dere har etterlyst.

Ogude som vi ser en relativt god kamp og var vår beste spiller helt til han ble dyttet tilbake i forsvaret. Noe av grunnen til at det ble færre poeng der var at han var mindre involvert i situasjoner der han kunne bruke sine defensive og offensive kvaliteter. Dessuten så sto ofte Ogude igjen når Muri tok turen opp i midtbanen. Uansett så vil jeg si at Ogude var en viktig ballfordeler i bakre ledd og man kan også se i VGs superbørs at han noterte seg inn både på listen for flest pasninger og pasningsikkerhet.

Når vi da tar og sammenligner Doffen som her ser ut som en av våre beste spillere så er det klart at jeg hvertfall mente at han var veldig usynlig i første omgang og han var lite involvert i det oppbyggende spillet noe vi kan se ved at han er en av de få som har noen tabber i dag. Uansett så ble jeg overasket over hvor mange defensive situasjoner han involverte seg i og han sørget for mange ball gjenvinninger og defensive i(usynlige) involveringer når han var på banen. Sånn sett tror jeg han var mer avgjørende for oss defensivt enn det folk var klar over på søndag.

Så skal vi vel begynne og trekke oss over på de offensive spillerne, og jeg må si at det så utrolig tamt up offensivt i første, omtrent samtlige foran hadde ikke levert og hadde rekord lite involveringer. Jeg tror jeg bare telte 11-13 offensive involveringer i første omgang og når man kan tenke seg til at flere av disse kommer fra spillere litt lengre tilbake på banen sier det sitt om hvor dårlig det stod til fremover på banen. Men man ser jo også hvor mye dette faktisk forbedret seg i andre der vi hadde mye ball og også flere av de som spilte der i første tokk seg kraftig opp. Jeg tror her at innbytte av Singh peker seg ut som spesielt positivt og han var en viktig bidragsyter til at vi fikk åpnet og fikk litt mer fart i det offensive spillet våres.

Hvis vi da først tar en Berre så hadde han 3 positive involveringer i første omgang og 2 tabber. Man kan da anta at han hadde en ditto god andre omgang og dette gjelder vel stort sett de fleste der. Vi skapte også klart mest på vår høyreside etter pause og begge av de avgjørende pasningene og flere av sjansene mot etablert kommer fra den siden.

Nielsen hadde en relativt ok kamp, han kom seg jo også litt i andre når vi fikk litt mer trykk og gjorde ett fint mål.

Av innbytterne så kan vi se at Singh som forøvrig skårer høyeste av samtlige i dag og derfor i form av analysen er vår beste spiller var utrolig god utpå der i dag. Han hadde vel flere gode crossere som første til at vi kunne løse opp spillet og var også veldig god til å skape ubalanse ved tunge løp og ved å dra av mann i midtbaneleddet, han er pasningsikker og god i kombinasjonspillet. Han var rett å slett fryktelig god noe som også tallene viser, han hadde dog ikke så mange defensive involveringer.

Når det gjelder både Pusic så hadde han ikke ett så solid innhopp og er helt avrage på involveringene. Ibba derimot hadde derimot ett friskt innhopp og skapte ofte ubalanse farlige situasjoner ved driblinger.

Konklusjon

Vi vinner sjanse statistikken 7-6 der begge lag skaper to av sjansene sine på dødball men der Haugesund hadde 4 sjanser på kontringer hadde Vålerenga ingen men vi produserte 5 sjanser mot etablert. Og det må med enga øye være veldig positivt, for det var tross alt det vi slet mest med i fjor.

Konklusjonen må bli at vi faktisk presterte veldig godt i andre omgang mot ett lag som var relativt svekket, både med tanker på utvisning og skader. Der VIF kan sette inn spillere som Pusic, Singh og Ibba som er med på å snu kampbildet har ikke Haugesund samme kaliber på benken og det er noe jeg mener vi ikke burde undervurdere. Vi har faktisk en ganske sterk benk og det vil være helt avgjørende for våre muligheter til å ta medaljer denne sesongen.

Til slutt vil jeg bare kommentere at jeg gjerne tar i mot spørsmål hvis det er noe dere lurer på synes er uklart, og det er alltids hyggelig med litt skryt/konstruktiv kritikk.